+36 30 8461368 vsylvia@wanderlee.com

Mindannyian látható és láthatatlan kapcsolatok bonyolult hálózatának részei vagyunk. A családi rendszerünkön belüli rejtett kapcsolódások, dinamikák feltárásával mélyreható betekintést nyerhetünk jelenlegi kihívásaink mögöttes okaiba, és új utakat nyithatunk meg a gyógyulás felé.

A Hellinger-féle családállítás azonban, mély hatást gyakorolhat az önismeretre és a belső érzelmi blokkok feloldására, ezért mint erőteljes eszköz, megfelelő körültekintést is igényel. Sophie Hellinger melletti tapasztalataimat és a szakértő facilitálás jelentőségéről szóló gondolataimat szeretném megosztani rövid írásomban.

Csörgő Attila OMD

TCM orvos terapeuta, mediátor, NLP, health & párkapcsolati tanácsadó

A családi minták felfedezésének átalakító ereje és veszélyei

 

Az elmúlt években egyre többen érdeklődnek a családállítás módszere iránt, úgy gondoltuk érdemes rávilágítani a terápiás megközelítés  lényegére és veszélyeire egyaránt  szakértő perspektívából.  A Hellinger-féle családállítás, mély hatást gyakorolhat az önismeretre és a belső érzelmi blokkok feloldására, ezért mint erőteljes eszköz, megfelelő körültekintést is igényel.

A családállítás,mint terápia segíthet felismerni, majd megoldani a mélyen gyökerező családi mintákat. Olyan hatékony csoportterápiás módszer, amely a családtörténetet használja fel a konfliktusok megértésére és traumák  feloldására. A családfelállítás erős érzelmeket válthat ki a résztvevőkből, mivel a családi rendszerük rejtett dinamikáját és feloldatlan traumáit kutatja. A résztvevők a szomorúság, a düh, a gyász vagy akár az öröm intenzív érzéseit élhetik meg  a találkozó során.

Az elmúlt években ez a módszer egyre népszerűbbé vált, ám ez a népszerűség néha félrevezető lehet, különösen, ha a folyamatot túlságosan misztikus köntösbe öltöztetik, és nem megfelelően képzett szakemberek vezetik.

Család felállítás, mint terápiás eszköz

A Család-állítás, olyan rendszerszemléletű megközelítés, melynek fókuszában az a meggyőződés áll, hogy mindannyian látható és láthatatlan kapcsolatok bonyolult hálózatának részei vagyunk. A családi rendszerünkön belüli rejtett kapcsolódások, dinamikák feltárásával mélyreható betekintést nyerhetünk jelenlegi kihívásaink mögöttes okaiba, és új utakat nyithatunk meg a gyógyulás felé.

A rendszerállítás a gyakorlatban úgy működik, hogy leképezi a családi rendszer fizikai ábrázolását. Hogyan?  Csoportos állítás esetén a résztvevő embereket, a személyes állítás során tárgyakat használ a különböző családtagok szimbolizálására. Miközben a facilitátor vagy terapeuta, ezeket a „képviselőket” mozgatja, segít ráhangolódni a játékban lévő energetikai mintákra és dinamikára, felfedve a megoldatlan traumákat, kapcsolódásokat amelyek esetleg blokkolhatnak.

család családállítás állítás hellinger

Találkozásom a Hellinger Módszerrel

Fiatal terapeutaként, a kilencvenes évek elején Innsbruckban, Ausztriában éltem, ahol a Családállítás terápiás módszerével  először behatóan foglalkoztam. Mindezt Sophia Hellinger vezetésével, aki Bert Hellinger, a módszer atyjának felesége volt. Akkoriban, mint a  Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) gyakorló orvosa és az NLP elkötelezett követője, azonnal lenyűgözött, ahogyan Sophia képes volt a belső érzelmi blokkokat dinamikus, mozgatható reprezentációkká alakítani. Ez a megközelítés szokatlan volt a pszichológia akkori mainstream irányzataihoz képest, mégis mély tisztelettel közelítette meg a terápiás gyakorlatokat és irányelveket.

A Facilitátor szakértelmének jelentősége

A családállítás folyamatában betöltött szerepem leginkább egy felkészült játékvezetőéhez hasonlít, aki figyelemmel kíséri a folyamat dinamikáját, és szükség esetén beavatkozik, hogy biztosítsa a folyamat biztonságát és konstruktivitását. Ami Bert és Sophie Hellinger kiemelkedő erőssége volt, az a mély megértésük az univerzális energiák működéséről és a terápiás folyamatok dinamikájáról. Az azóta eltelt három évtized során a TCM és az 5 Elem filozófiája tovább mélyítette megértésemet a rendszerállítás dinamikáját illetően. Bár nem vagyok pszichoterapeuta, mélyen elkötelezett vagyok a szupervízió iránt, és folyamatosan tanulok, tapasztalataimat a Hagyományos Kínai Orvoslás, az 5 Elem elmélete, valamint a mediációs és NLP mesterprogramomból származó hasznos gyakorlatok alapján igyekszem építeni.

Fókuszban a körültekintő bevatkozás

Az utóbbi időben egyre többen vezetnek és hirdetnek rendszer- illetve családállítást, Magyarországon is találkozhatunk komoly szakértőkkel és kezdőkkel egyaránt. Fontos megérteni, hogy nem minden ilyen ülés zajlik megfelelő irányítás alatt. Néhány gyakorló túlságosan misztikus nyelvezettel dolgozik, intenzív érzelmi élményeket próbálva létrehozni, amelyek nem mindig segítik a mélyebb felismerések integrálását. Az ilyen folyamatokat olyan szakembernek kell vezetnie, aki megérti az alkalmazott eszközök mélyreható hatásait, és képes különbséget tenni a reflexióra ösztönző élmény és a nem vizsgált hiedelmek rögzítése között.

A Gyógyulás és Tudat felszabadításának biztonságos tere

A Családállítás meghatározó, ébresztő eszköz lehet –egy különleges, érzelmileg  felkavaró és mélyen megvilágosító élmény egyszerre. Azonban a biztonságos és hatékony eredmények elérése érdekében elengedhetetlen, hogy tapasztalt szakember vezesse az ülést. Nincs olyan tudományos tanúsítvány, amely garantálhatná egy állítás minőségét, ezért fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a program  vezetőjét.  A terápia során, nem csak a belső hiedelem-rendszerünket, hanem a családi kapcsolatainkat és azok univerzumban betöltött szerepét is kitesszük ennek a folyamatnak.

Fontos hogy hiteles programvezetőt, terapeutát válasszunk, az ajánlások segíthetnek olyan emberektől, akiket ismerünk és megbízunk bennük. Akár érdemes részt venni képviselőként egy programon, meggyőződni, hogy a facilitátor energiája rezonál-e velünk.

Mikor, kinek ajánlott:

A családfelállítás mint terápia, javasolt azoknak, akik szeretnék megérteni a tudatalatti mintázatok gyökereit, melyek szabotálhatják a családtagokkal vagy környezettel való harmonikus kapcsolatot. Akár ismétlődő mérgező ciklusok az életünkben, az intimitással való küzdelem vagy megmagyarázhatatlan konfliktusok, a családállítás plasztikusan megvilágíthatja ezeket a problémákat, és utat kínálhat a gyógyuláshoz.

Ki kell emelnünk, hogy egy családállítás, mint bármely terápiás találkozó nem ígérhet csodákat és azonnali gyógyulást. Hatékony segítség lehet, amikor valaki úgy érzi, hogy olyan problémák nehezítik életét és haladását, kapcsolatait, melyek nem fognak megoldódni bármennyire is próbálja leküzdeni azokat. Az is előfordulhat, hogy valaki kifejezetten, úgy érzékeli, hogy kihívásai családi ágon keresztül öröklődnek. Azoknak, akik komolyabb mentális egészségügyi tünetekkel, depresszióval, szorongással kűzdenek, számukra pszichoterápiás tanácsadás mellett és kísérve szabad az állításon részt venni. Sajnos ezt is sokan figyelmen kívül hagyják.

Ahogy mi működünk

Akár egy vállalati rendszer felállítása, akár egy családállítás terápia esetében, mi élő szupervízióban működünk. Ez azt jelenti hogy jelen van egy vezető faciltátor és mellette élőben még egy szakértő. A résztvevők számára adott a biztonságos tér, a támogató folyamat. Igény szerint a jelen lévő terapeutákkal, további feldolgozó ülésen is találkozhat az, aki úgy érzi támogatásra van szüksége az állítás után.

összefoglalás

Családi rendszereink rejtett dinamikájának és árnyainak feltárásával mélyebben megérthetjük magunkat és szeretteinket. Ez a megértés sok esetben megnyitja az ajtót a gyógyuláshoz és az átalakuláshoz, ami egészségesebb és harmonikusabb kapcsolatokhoz vezet.

Érdemes azonban minden esetben körültekintően megválasztani a terápiás beavatkozás formáját, vezetőjét. Amennyiben úgy érezzük, hogy nehézségeink támadtak a felszínre kerülő téma feldolgozásában, vagy még tovább mélyültek a dilemmáink bármilyen terápia vagy találkozó után kérjünk szakértő támogatást. Remélem segítettem a családállíás témája iránt érdeklődőknek a tájékozódásban, azoknak pedig akik mélyebben érdeklődnek a módszer és a holisztikus szemléletű terápiás találkozók során szerzett megfigyeléseim iránt, javaslom a következő inkább tudományosabb jellegű cikkeimet. Cs.A.

Szeretnél részt venni egy családállításon?

Tudnod kell, hogy ez egy erőteljes terápiás program, mely mélyebb betekintést hoz családok, párok konfliktusainak megoldásába és önmagunk felfedezésébe.

 A családi rendszerek mintázatai  meglepően nagy hatással vannak kapcsolatainkra. A közeljövőben a vezetésem mellett rendezünk néhány családállító napot és egy komplex rendszerállító terápiás hétvégét. Nálunk egyedülálló módon, mindkét programon két terapeuta vesz részt, egyikük vezetőként facilitálja a programot, mellette a társ-terapeuta szorosan együttműködik és támogatja  az állításban résztvevőket. 

kik vagyunk:

“Az élet maga a dinamika, naponta formálódik, létezésünket meghatározza, hogyan tudunk áramolni a folyamatos változással. CSA”

Eredendően NewYerseyből (USA) indult ahol mikrobiológiát tanult. Európában a klasszikus orvosi képzés befejezése (Innsbruck) és a TCM Akadémiai (Wien, Shanghai) tanulmányai után, a Tradícionális kínai orvoslás elsajátítása során kezdtem teljesen megérteni a test, az érzelem és a környezetünk közötti összefüggéseket. Azóta elkötelezetten képviselem a három entitás egységét, szakmai képzéseim, tanácsadásaim vagy gyakorlataim fókuszaként. Tapasztalatait 3 földrészről hozta, 3 nyelven nyelven támogatja vállalati és egyéni klienseit. Csörgő Attila, TCM practicioner, NLP mester, mediator, rendszerelvű Mindset coach. bővebben: https://wanderlee.hu/csorgo-attila-tcm/  elérés: https://www.linkedin.com/in/attila-csorgo-14583a11b/

  

” irányítsd tudatosan a figyelmedet és az idődet a mélyebb megélésre és megértésre ahelyett, hogy reaktívan végig vágtázol életed értékes szakaszain. A fókusz, megkönnyíti a tanulásod, a tudatosságod értéket visz a változásba VS” –

Varga Sylvia, integrál szemléletű képzési vezető, HRman MBA.BME., grafikusművész, designer MOME, rendszerelvű Mindset coach. Művészeti, a tudatos jelenlétet és szemléletváltást támogató  foglalkozásokkal egészíti ki az egyéni konzultációkat, elvonulásokat, a vállalati és páros együttműködést fejlesztő munkát.

Csörgő Attila, konzultációi angol, magyar és német nyelven elérhetőek. Tanácsadás konzultációk, párkapcsolati, kötődési és egészségügyi témában, az I., II. kerületben, 3 nyelven. bejelentkezés: 06 30 575 1000 vagy csorgo@icloud.com emailcímen. Aktuális programok, tudásbővités, hosszú hétvégi REboot elvonulások: https://wanderlee.hu/kepzes-rekreacio/  bővebb tájékoztatás  a vsylvia@wanderlee.com címen.

 

 

Az élet maga a dinamika, naponta formálódik,

létezésünket és kapcsolatainkat meghatározza, hogyan tudunk  áramolni a folyamatos változással.

Csörgő Attila cikkek

Párkapcsolat Reboot, Egészségügyi és mentális Újraindítás, Coaching, Öt Elem, Antiaging

Menopauza- természetesen
Menopauza- természetesen

A Menopauzáról -holisztikus szemléletben „Minden fizikai és érzelmi ritmus és jelentős életesemény egy természetes ciklusban játszódik le. A menopauza sem más; a Föld elemhez tartozik, és a vízhez vezető átmeneti energia.„Finomhangolás és önelfogadás Mit tehetünk...

read more
Bevezetés az 5 ELEM elméletébe
Bevezetés az 5 ELEM elméletébe

bevezetés az 5 elem teóriába  5 perc olvasás, tudásbővítés    Öt ELEM, melyek egyensúlyba hozzák azon elemek erősségeit vagy gyengeségeit, melyekre hatással vannak. Minden ilyen természetű energiaáramlást összefoglaló néven ÉLETNEK hívunk.  Az Emberek a vonzás és...

read more

Menopausa kalauz

Női minőség, önelfogadás, finomhangolás a változókori tünetek kísérése és a harmónikus hosszú élet érdekében, holisztikus szemléletben. Sorozat 1. rész.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Reboot extra

Kis létszámú csoportok, különleges helyszínek, inspiráló tudásbővítés és személyes fejlődésedet támogató életre szóló kreatív kaland!

Wanderlee Creative Adventure & REboot Retreats

Olaszország- Friulia, Spanyolország -Marbella, Ausztria- Tirol!  programok, időpontok bővebben itt.

reboot wanderlee
Marbella coaching wanderlee
olasz coaching reboot
olasz coaching reboot