+36 30 8461368 vsylvia@wanderlee.com

Öngondozás, selfcare  segítőknek

Mi a „Selfcare”, az öngondoskodás vagy öngondozás? Miért kritikus a segítők jól-léte szempontjából az egészség tudatosság?

#segítők #önkéntesek #selfcare #öngondoskodás #burnout #tudatosság #wellbeing #jól-lét #életminőség #longevity

Varga Sylvia,  humán fejlesztő, integrál szemléletű mindful coach,

Egészség tudatosság és öngondoskodás a segítői működésben

Mi a „Selfcare”, az öngondoskodás, és miért kritikus a segítők  jól-léte szempontjából?

Számunkra, az öngondoskodás minden olyan tudatos lépést jelent, amelyet megtehetünk, testi, érzelmi és mentális egészségünk megőrzése érdekében! Célunk, hogy mindezt a lehető leghatékonyabb módon tegye mindenki, azonban kiemelten fókuszálunk a segítők, önkéntesek jól-létére, kiégésük elkerülésére mentális  szemléletformáló tevékenységünk részeként, a ForrásPont alapítvány szakértőivel.

Az öngondoskodás gyakorlása a KIÉGÉS, burnout egyértelmű ellenszere lehet, ami a mentális, érzelmi és fizikai kimerültség kombinációja. A munkavállalók számos területen tapasztalhatják meg a kiégést, a segítők, szociális munkások azonban különösen kitettek a munkájukhoz nélkülözhetetlen magas szintű empátia miatt. Közvetlenül érinti őket a stressz több formában, akut krízisben lévő ügyfelekkel dolgoznak, és előfordulhat hogy szervezetüknek szűkösek az erőforrásai. Megterhelő mentális kihívásokkal, komplex problémamegoldással kell szembenézniük. Munkájuk napi velejárója, hogy miközben empatikusan igyekeznek enyhíteni ügyfeleik szenvedését, mindez érzelmi és fizikai szinten is kimerültséghez vezethet.

„Az öngondoskodásra szánt idő betervezése ugyanolyan fontos, mint minden másra való időbeosztás” – mondja Shari Robinson-Lynk, a SocialWork@Simmons gyakorlati professzora. “Reménykedni és várni, amíg lesz időd, azt jelenti, hogy ritkán van rá időd.”

A tudásbővítés és a képzések mellet, az öngondoskodás kifejlesztése, az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a segítő szakmájúak összehangolják életük különböző területeit, megőrizzék  boldogságukat kapcsolataikban és karrierjükben egyaránt. Ehhez el kell fogadniuk, hogy a magukra figyelés, a selfcare, nem önzőség!  Sőt, valójában elengedhetetlen –, hogy ilyen szemléletben szükségleteikre figyelnek.

Az ukrán háború kitörése óta, sok frontvonalbeli tapasztalt szakember és laikus önkéntes, egyszerre volt tanúja a napokban a legrosszabbnak, annak, ami egy hozzájuk hasonló hátterű emberrel is megtörténhet. Mindez nagyon komoly megterhelő életesemény, traumaként is megélhető a nem felkészült gondoskodóknak is, melynek a sokkhatás után is utóhatása vagy társuló zavara is lehet. Ezen felül a megemelkedett, folyamatos terhelés a mentális kihívások, a érzelmi és fizikai kiégést is előidézhetik. Biztosan olyan is előfordulhat, akinek terápiás segítségre lesz szüksége. A fentiek okán, a Wanderlee segítőknek szóló karitatív programjaival, a PREVENCIÓ szándékával szeretnénk aktívan segíteni!

Öngondozás, a selfcare társadalmi jelentősége

Ideje felismerni és tudatosítani az Öngondozás- a „SElfcare” jelentőségét,az öngondoskodás fontosságát, társadalmi szinten is, mivel ideális esetben az egészségügyi rendszer szerves részét is képezhetné.

Magyar nyelven az öngondoskodást, leginkább gazdasági és pénzügyi értelemben használják. Az öngondozás pedig orvosi összefüggésben azt is jelenti, hogy az orvosunkkal konzultálva ugyan, de magunk tartjuk karban a szervezetünket. Az immun vagy anyagcsere-betegséggel élők esetében ez létfontosságú lehet.

Számos kutató az ÖNGONDOZÁST, az egészségszemlélet vagy az egészségtudatosságot meghatározó építőkőnek tekinti.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet az öngondoskodást a úgy definiálja, mint  „az egyének, a családok és a közösségek képessége az egészség elősegítésére, a betegségek megelőzésére, az egészség megőrzésére, valamint a betegségekkel és fogyatékosságokkal való megbirkózásra egészségügyi szolgáltató támogatásával vagy anélkül”. E szerint a meghatározás szerint az öngondoskodás kategóriájába tartozhat, minden olyan önsegítő tevékenység, amelyet az egyén megtehet, hogy kezelje az életében fellépő stresszeket, és gondoskodjon saját egészségéről és jól-létéről.

A BMC Palliative Care -ben 2018 áprilisában közzétett tanulmányában  az öngondoskodást úgy értelmezi, hogy „az a saját kezdeményezésű viselkedés, amelyet az emberek a jó egészség és az általános jólét előmozdítása érdekében alkalmaznak”. A tanulmány szerzői hozzátették, hogy ez az egészség megőrzéséről szól, de a munkahelyi stresszorok kezelésére szolgáló megküzdési stratégiák beépítéséről is. 

A kutatások, melyek a Covid kapcsán egyre inkább megszaporodtak, egyértelműen azt sugallják, hogy az öngondoskodás elősegíti a pozitív egészségügyi eredményeket, támogatja az ellenálló képességet, és a stresszel való megkűzdést. Mindez fontos mérföldköve a hosszabb egészségesebb életet tudatosan építő, LONGEVITY szemléletnek is.  

A hozzáállás vagy attitüd kulcsfontosságú építőköve az egészségpszichológiának, mivel központi szerepe van a viselkedés motiválásában és megváltoztatásában. –valja, Prof. Paul Norman, a Sheffield Egyetemről. Az attitűd egészség-magatartásra gyakorolt hatásának feltárásában az elvárás-érték keretrendszer volt a domináns koncepcionális megközelítés, amelynek alkalmazásai a racionális döntéshozatalt helyezik előtérbe. A pozitív egészségügyi attitűdök közvetlenül befolyásolják a mentális teljesítményt és a döntéshozatal pontosságát.

Az olyan működés, mint a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő ön-együttérzés, megerősítik a egészséges  egyéni attitüdünket.. A pozitív ön-együttérző gondolkodásmód független a nárcizmustól és az ön-tömjénezéstől. Az önegyüttérzés az önbecsülés kontrollálásával kapcsolatos jólléthez kapcsolódik.

Longevity Mindset, vállalati és egyéni well being és REboot Újraindító, rekreációs és coaching programokról további cikkeket olvashat a Wanderlee Culture &Mindset Blog oldalán és a weboldalon. Kutatási és kreatív szemléletváltást támogató témákról pedig a Creaticity Kutató Intézet partneri oldalán. Kérdés esetén, várjuk érdeklődésüket emailben: vsylvia@wanderlee.com és csorgo@icloud.com címen.