+36 30 8461368 vsylvia@wanderlee.com

Gondoljunk a

GONDOSKODÓKRA, segítőkre

Ki segíti a segítőket vagy ki viszi át a révészt?

A Wanderlee Magyarország karitatív mentális támogató programja, önkéntesek és segítők számára.

Aktualitás, a frontvonal

A segítő csoportok rohamosan szerveződtek az elmúlt időszakban a menekültek, a gyökértelenek támogatására, a háború kitörése óta. A segélyszervezetek képzett mentálhigénés szakemberei mellett, rengeteg, jó szándékú  hétköznapi ember önként vállalja a támogatást. Olyan lelkesedéssel és elkötelezettséggel vetik bele magukat a mentálisan és fizikailag is kimerítő munkába, mely három hete még meg sem fordult a fejükben. Sok frontvonalbeli tapasztalt szakember és laikus önkéntes, egyszerre volt tanúja a napokban a legrosszabbnak, annak, ami egy hozzájuk hasonló hátterű emberrel is megtörténhet. Mindez nagyon komoly megterhelő életesemény, traumaként is megélhető a nem felkészült gondoskodóknak is, melynek a sokkhatás után is utóhatása vagy társuló zavara lehet. Biztosan olyan is előfordulhat, akinek terápiás segítségre lesz szüksége. Mi most a PREVENCIÓ szándékával szeretnénk aktívan segíteni!

MIÉRT tartjuk fontosnak, aktuálisnak, hogy gondoskodjunk a gondoskodók EGÉSZségéről?

 • Mert a frontvonalat jelenti, az ő működésük, sok ezer ember, család számára a továbblépéshez!
 • A helyzetek, a családok élete annyira átélhetően hasonlítanak a saját életükhöz, hogy gondolkodásukban az áldozatok sokkját szinte sajátjukként élhetik meg.
 • A logisztikával vagy hiányosságokkal küszködő szervezetek nehézségei, problémamegoldásai saját frusztrációjukká válhatnak.
 • A segítő működés, komoly mentális teher, egy nem felkészült embernek, sokkal több energiát éget, teljes szívet követel, mint a hétköznapi működésben megszokhattak.
 • Azok, akik önkéntesen is az elesettek segítségére sietnek, általában az átlagnál empatikusabb, együtt érző személyek, akik sokszor nem felkészültek a saját „empata” működésük következményeire.
 • TÁMOGATÁSRA LESZ SZÜKSÉGÜK a feldolgozáshoz, hogy értelmezzék a gyökerezetlen traumával kapcsolatos tapasztalataikat.

CÉLUNK:

A MENTÁLIS ELSŐ SEGÉLY ! Miként?

Egy olyan programot állítottunk össze amit fél napban, személyesen tartunk.  Hibrid formában: workshop, előadás, mini-tréning

 • alapvető mentális megerősítő technikák bemutatásával, megismerésével
 • tudásbővítő, parktikus információk által, az ön-tudatosság és az ön-együttérzés emelése
 • felhívni a figyelmet, arra, hogy a „self-care”, az önmagunkra való odafigyelés, nem önzőség, ez biztosít alapot a további hasznos munkához
 • az empatikus működés anatómiája, az érzelmi intelligencia szempontjából,
 • az empata személyiség kihívásai, megkűzdései
 • a feltöltődés forrásai, egyéni útjai

Milyen módszerekkel dolgozunk? Kik vagyunk?

A programot hárman, egy nemzetközi tapasztalatú hollisztikus terapeuta, mediátor, NLP mester, egy integrál szemléletű coach-szervezetfejlesztő-művészetterapeuta és egy krizisszakértő pszichológus dolgozta ki. Egyedi módszertannal. dolgozunk, az NLP, az integrál coaching, az 5 Elem, a művészetterápia, a mindfulness, a vizualizáció, a meditáció, a pozitív megerősítések eszközeivel. Képzéseink számos eszközt használnak a kreatív gondolkodás és a döntéshozatali teljesítmény javítására. Mindkét tulajdonság létfontosságú, ha az önkéntesek sikeresen segítenek másokon, és hosszú távon semleges gondolkodásmódot tartanak fenn.

Tapasztalatunk van kis és nagycsoportos közösségi, world cafe beszélgetések, célzott workshopok , fejlesztő tréningek és segítő beszélgetések terén. Dolgoztunk egyedi programunkkal az Országos Katasztrófavédelem számára, tartottunk segítő szervezetek együttműködését összehangoló nagylétszámú workshopot, kis közösségek és nagyvállalatok támogató folyamatait segítettük az elmúlt 19 évben a Wanderlee keretein belül. Egyéni tapasztalataink pedig időben bőven túlmutatnak, az elmúlt 20 éven.

Miért tartjuk FONTOSNAK A PROGRAMot?

Ezek az önkéntesek és a segély szervezetek jelentik az átszervezés első vonalát, a frontvonalat a több ezer család számára, amelyeknek előre kell lépniük. Maguknak a szervezeteknek is rugalmasnak és dinamikusnak kell maradniuk ahhoz, hogy megtalálják azokat a helyszíneket, amelyek a gyökértelenek valós idejű igényeinek kielégítésére szolgálnak. Másodszor pedig, hogy támogassa azokat a segítőket, akik önként vállalták tevékenységüket. A legtöbben nincsenek kiképezve a trauma utáni szorongásoldó módszerekre. Segítő szándékuk nyilvánvaló. Egészséges képességük fejlesztése a cél, hogy feldolgozzák az életveszélyes tömeges kivándorlás traumáját, segít nekik segíteni másoknak a továbblépésben.

Több mint segítségnyújtás, gondoskodás

Sokkal bonyolultabb kihívás a segítőké, felelős feladat az övék, mint gondolnánk! A kreatív gondolkodás, problémamegoldás, a gyors helyzetfelismerés és a döntéshozatali teljesítmény javítására egyszerre kell koncentrálni, ami komoly komplexitáskezelést is igényelhet adott esetben. Mindegyik készség, tulajdonság létfontosságú, így az önkéntesek sikeresen segíthetnek másokon, és hosszú távon mentálisan erős, semleges gondolkodásmódot tartanak fenn.

Fontos kiemelnünk, hogy programunk,  egy fejlesztő, prevenciós támogatás,  nem pszichoterápia; inkább a terápiás folyamat irányítására és a semlegesség megőrzésére szolgáló eszközök bemutatása.

Programunkat megtartjuk már 10 fős létszámtól, bármely helyszínen, ott ahol szükség van ránk! Segélyszervezeteknek és önkéntesekből álló önszerveződő kezdeményezések lelkes segítőinek is. Megtalálnak minket email címeinken és messengeren is:

Várunk Titeket, ha úgy érzed megszólított a programunk és segítségre van szükséged Neked és csapatodnak! info: vsylvia@wanderlee.com

 • Varga Sylvia, szervezetfejlesztő, integrál szemléletű, mindful coach, designer, művészetterapeuta
 • Csörgő Attila, TCM Practitioner, terapeuta, Medical consultant, medical journalist, egészségügyi tanácsadó -Health medical services. Mediátor, holisztikus szemléletű coach, NLP mester, a Wanderlee, Longevity és párkapcsolati REboot programjának vezető szakértője, anyanyelvi szinten tart angol és német programokat. A Wanderlee vezető tanácsadója. 

A Wanderlee Magyarország Szervezetfejlesztő és Rekreációs KFT. 2003 óta bejegyzett Felnőttoktatási intézmény.

 

A Segítőt támogató folyamat generátorai

 Holisztikus terapeuta, mediátor, fejlesztési szakértő, krízisszakértő pszichológus, művész, akik kidolgozták és vezetik a támogató  folyamatot és programokat. Nemzetközi és sokéves szakmai tapasztalat az integrál szemléletű coaching, fejlesztés, a tradicionális gyógyítás és mediáció területén. Kreatív szemléletváltó és támogató módszereinkről, valamint az újraindító REboot folyamat tematikai hátteréről bővebben tájékozódhatsz a Creaticity Kutató Intézeti oldalunkon. A Wanderlee Magyarország jól-létet és egészséges tartós működést támogató LONGEVITY Mindset projekjéről pedig Itt.

Varga Sylvia

Varga Sylvia

Humán fejlesztési tanácsadó, designer, integral coach, more

Csörgő Attila

Csörgő Attila

TCM orvos, mediátor, NLP mester, Longevity tanácsadó, more

Juhász Tibor

Juhász Tibor

Pszichológus, krízis szakértő, megoldásfókuszú tréner és coach, more