+36 30 8461368 vsylvia@wanderlee.com

EgészségTudatosan

Egészség tudatosság, szemléletfejlesztés az életminőségünk emelése, a jóllétünk érdekében 2022-ben.

Egyre kiterjedtebb kutatások bizonyítják, hogy a pozitív és tudatos egészségügyi szemlélet, “health-mindset” közvetlenül befolyásolja a mentális teljesítményt és a döntéshozatal pontosságát, ezáltal egész életminőségünkre hatással bírnak. Célszerű, ha a vállalatok, közösségek olyan jóllét, életmód tréningeket szerveznek, amely növeli az egészség  tudatosságot. Ezáltal elősegíti az üzleti vagy személyes teljesítménnyel kapcsolatos pozitív hozzáállást, szemléletet fejleszt. Friss kutatások bizonyítják, hogy a motivációt, teljesítményt és bevételeket illetően egyaránt pozitív hatású a holisztikus megközelítésű, “Mindset” szemlélet formáló programok szervezése a vállalatokban. #életmód #tudatosság #szemlélet #corporatewellbeing #wellbeing #jólét #jól-lét #életminőség #longevity

Csörgő Attila, TCM orvos, mediátor, Wanderlee, Longevity Mindset programvezető

Egészség és életmód tudatosság

Életmódunkat egészségünk meghatározó pillérjének tekinthetjük, amely hozzájárulhat a jóléthez, vagy éppen testi-lelki problémákat váltanak ki. Ma már bizonyított, hogy az egészséges, fenntartható, viselkedésbeli életmódbeli változtatások jelentős pszichológiai, érzelmi és fizikai előnyökkel járhatnak. A pandémia megerősítette, hogy a munkaadók napjainkban nem engedhetik meg, hogy figyelmen kívül hagyják a dolgozóik jólétét és egyben a vállalat üzleti eredményességét is befolyásoló kulcs tényezőket. Néhány friss kutatás rövid összefoglalásával szeretnénk rávilágítani a fenti összefüggésekre.

A hozzáállás, a szokások, az attitüd kulcsfontosságú építőköve az egészségpszichológiának, mivel központi szerepe van a viselkedés motiválásában és megváltoztatásában. –vallja, Prof. Paul Norman, a Sheffield Egyetemről. Az attitüdnek, az egészséggel kapcsolatos viselkedésre gyakorolt hatásának feltárásában az elvárás-érték keretrendszer volt a domináns koncepcionális megközelítés, mely a racionális döntéshozatalt helyezi előtérbe. A pozitív egészségügyi attitűdök közvetlenül befolyásolják a mentális teljesítményt és a döntéshozatal pontosságát.

A Mayo Clinic által közzétett tanulmány szerint, a pozitív egészségtudatos szemlélet hatásai a megnövekedett élettartam, a depresszió alacsonyabb aránya, a szorongás alacsonyabb szintje, a megfázás elleni jobb ellenállás, a pszichés és fizikai jóllét, valamint a halálozás kockázatának csökkenése a szív- és érrendszeri betegségekben, a jobb megküzdési képességek a nehézségek, konfliktusok és stressz esetében.

Az öregedéshez viszonyuló attitűdökkel kapcsolatosan is sok kutatást is végeztek. Az egyik tanulmány, amelyet az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végeztek, és 2021-ben, a The Journal of Gerontology: Psychological Sciences-ben tettek közzé, azt sugallja, hogy azok, akik pozitívabban viszonyultak az öregedéshez, jobban kezelték a stresszt, mint a negatív attitűddel rendelkezők. Még nem tejesen világos, hogy a pozitív kilátások miért előnyösek az egészségre és a teljesítményre nézve, azonban felismerhető volt, hogy a stresszkezelés valamint a problémamegoldó teljesítmény is jobb ez esetben. Lehetséges, hogy egyszerűen a pozitívan gondolkodók nagyobb valószínűséggel aktívak és egészségtudatosak. Számunkra is egyértelmű, hogy pozitív kimenetelű eseményekben bízva, érdemes erőfeszítéseket tenni.

Az erősen stresszes munkavállalók majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel választanak egészségtelen életmódot, ezért a munkaadók nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják ezeket a létfontosságú jóléti építőelemeket, mutat rá a Willis Towers Watson Global Benefits Attitudes Survey.

Az érzelmileg tudatos működés, az Érzelmi Intelligencia, (EQ) fejlesztése, a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő ön-együttérzés megengedése, szintén megerősítik a egészséges attitüdünket. A pozitív ön-együttérző gondolkodásmód természetesen független a nárcizmustól és az ön-tömjénezéstől. Az önegyüttérzés, az önbecsülés kontrollálásával kapcsolatos jólléthez kapcsolódik.

Mindezek együtt, a test, az elme, a szellem, valamint az üzleti teljesítmény javát is szolgálják.

Életmód tudatosság, mentális és fizikai egészség

A kevésbé tudatos vagy orvosi szempontból csökkent mentális egészséggel küzdő egyéneknek, a fizikai egészsége is általában rosszabb, mint az átlagpopulációé. Rövidebb élettartammal és alacsonyabb szakmai sikerekkel rendelkeznek. Különösen nagyobb százalékban mutatható ki mindez, a nem megfelelő étrendi szokások, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás vagy a hiperlipidémia ( kóros vérzsírszint)  esetében és persze egyéb fentiekből következő összetett kóros egészségi képletekben. A szívkoszorúér betegségek szempontjából az egyik legfontosabb kockázati tényező a kóros vérzsírszint, ezen belül az emelkedett koleszterinszint is kockázatnövelő hatású.

Következésképpen az egészséges életmód népszerűsítése és fenntartása nagyon fontossá válik a magasabb tudatossággal működő vállalatok, közösségek számára.

Egészség szemlélet és üzleti eredményesség

Az életmódra irányuló tudatosság fejlesztése, meghatározó az üzleti működés szempontjából. Mindez az életminőség javítása, a dolgozói jóllét valamint a mentális teljesítményt optimalizálása érdekében tudatosan alkalmazható, összességében az üzleti teljesítményt növelő eszköz. A munkavállalók jólléte egyrészt szorosan összefügg a munkavállalói élménnyel, mely a vállalat szempontjából az intelligens céges márka, brand-építés része lehet. Másrészt a pandémia alatt egyértelművé vált, hogy a jó munkaerő megtartása szempontjából. Az életmód tudatosság fejlesztése bizonyítottan a betegszabadságok, a helyettesítésből, az átszervezésből eredő összköltségeket jelentősen csökkenti és nagy mértékben növelheti a testi és lelki egészség pozitív mutatóit, valamint általánosságban az életminőséget és jóllétet.

Az amerikai hadsereg 2021 júliusában készített életmód-tanulmánya

A Védelmi Minisztérium évente több mint 3 milliárd dollárt költ az életmóddal kapcsolatos problémákkal kapcsolatos egészségügyi költségekre. Ennek a tanulmánynak az volt a célja, hogy felmérje az életmód gyógyászat-alapú (lifestyle medicine) ellátás iránt érdeklődők tudását és attitűdjét egy katonai közösségen belül.

Közvetlen összefüggést figyeltek meg az iskolai végzettség és az életmódra odafigyelő gyógyászat (lifestyle medicine) iránti érdeklődés között. Azok a válaszadók, akik egészség és életmód tanácsadót, (health, lifestyle coach) vagy életvitelt támogató orvost választottak, lényegesen egészségesebbek és produktívabbak maradtak. A legtöbb válaszadó érdeklődését fejezte ki az egészségügyi ellátás életmódgyógyászati ​​megközelítése iránt, ahol a táplálkozás és az alvás a legfontosabb területek voltak. A tanulmány kimutatta, hogy már a változtatási szándék elindítása is növelte a mentális teljesítményt és az egészséggel kapcsolatos problémákat, ami hosszú távon csökkentette az egészségügyi vagy motivációs problémákkal kapcsolatos elakadásokat.

A munkahelyi csoportok hasonló eredményeket mutatnak. Az magasabb iskolai végzettség és az üzleti vagy személyes életmóddal kapcsolatos tudatosság magasabb szintje nyitottabb a fejlesztésre, a  által  irányított változásra.

Összefoglalva, célszerű, ha a vállalatok vagy a szakmai közösségek olyan életmódtréningeket szerveznek, amely növeli a tudatosságot és elősegíti az üzleti vagy személyes teljesítménnyel kapcsolatos pozitív hozzáállást. Mindez a motivációt, teljesítményt és bevételeket illetően egyaránt pozitív hatású.

Vállalati, egyéni jóllét, wellbeing, rekreáció, Reboot, Longevity témában, valamint szemléletváltó workshop és coaching programokról is további cikkeket olvashat a Wanderlee Culture & Mindset Blog oldalán és a weboldalon. Kutatási és kreatív szemléletváltást támogató témákról pedig a Creaticity Kutató Intézet partneri oldalán. Kérdés esetén, várjuk érdeklődésüket emailben: vsylvia@wanderlee.com és csorgo@icloud.com címen.